Як очистити чайник від накипу – найдієвіші способи

Удаляем накипь из чайника

Аромат кави і смак чаю безпосередньо залежать від якості води, з якої приготований напій. Водопровідна вода практично у всіх регіонах нашої країни не відрізняється кришталевою чистотою, і показник перенасичення її солями кальцію і магнію, а також різними металами знаходиться на нагріваючих елементах, дні і стінках чайника. Чим більше у воді таких домішок, тим швидше з’являються відкладення на внутрішній поверхні посуду. Це – накип, і він «вражає» всі види ємностей, в яких кип’ятиться. У сильно запущених випадках тверді відкладення, найчастіше білого або жовтуватого кольору, можна побачити і на верхній частині посуду.

Щоб видалити накип з поверхні, доведеться почистити чайник. Також можна перед кожним кип’ятінням ретельно мити його, це трохи відтягне період осідання нальоту, але не гарантує його відсутності зовсім.

Чи шкідливий накип для здоров’я людини?

Скоріше ні, ніж так. Навіть якщо він потрапить в шлунок людини разом з кавою або чаєм, ферменти кислоти його просто розщеплять на молекули, як, наприклад, шкаралупу яйця. Єдиний неприємний момент – не дуже вийде насолодитися гарячим напоєм, якщо в ньому плавають жовті незрозумілі шматочки. Та й видовище так собі, апетиту не викликає.

Щоб убезпечити себе від такої проблеми, як видалення накипу, і запобігти його появі, сучасні господині використовують бутильовану воду, ну або хоча б відстояну.

Основні причини появи накипу

Швидкість утворення накипу в чайнику залежить від наступних факторів:

  • жорсткості води;
  • частоти використання ємності;
  • матеріалу, з якого вона зроблена.

Основний «винуватець» накипу – карбонат кальцію, сполука, помірно розчинна у воді. Для її кристалізації необхідна підвищена температура, від 40 градусів. Як тільки в ємності цей показник починає рости, процес кристалізації карбонату кальцію прискорюється.

Варто зауважити, що накип в чайнику новому буде з’являтися не так швидко, як в тому, який прослужив вже рік і більше. Справа в тому, що з кожним кип’ятінням води захисні властивості металу, з якого зроблений нагрівальний елемент, руйнуються, це і призводить до прискорення утворення накипу. Негативно позначається даний момент і на економічній стороні питання – чим товще шар відкладень, тим нижче коефіцієнт теплопровідності посудини, тим довше вона нагрівається. 3-міліметровий шар накипу на 30% збільшує споживання електроенергії для нагрівання води.

Як очистити електрочайник від накипу?

Щоб очистити чайник від накипу, існує велика кількість способів. З підручних засобів, найпростіший, найароматніший, найнесподіваніший і екологічний – з чим тільки не експериментували користувачі, щоб добитися ідеального результату. Як вони працюють і наскільки гарні в реальності – давайте подивимося.

Народні способи очищення чайника

  • Лимонна кислота.

Вірний спосіб боротьби з нальотом – очистити чайник лимонною кислотою. Дана речовина підходить для будь-яких ємностей. Її ефективність видно практично відразу. Кількість лимонної кислоти залежить від об’єму чайника, наприклад, 2 столові ложки на 1 літр води. Шар нальоту повинен розчинитися при першому ж кип’ятінні. Якщо випадок досить запущений, повторити процедуру можна вдруге. Цього точно буде достатньо. Після очищення чайника лимонною кислотою потрібно заново наповнити його водою, довести до кипіння, злити її, і в кінці промити гарненько проточною водою.

  • Газована вода.

Щоб прибрати накип з чайника, нам знадобиться пляшка з газованою водою. Перед використанням її потрібно налити в миску і почекати, поки вивітриться весь вуглекислий газ. Тільки потім починати боротьбу з іржею. Газовану воду вилити в чайник і прокип’ятити. Довго чекати результату не доведеться – вона відмінно впорається не тільки з накипом, але і з іржею. Категорично не рекомендується експериментувати газованою водою з емальованими і бляшаними моделями.

І ще одна рекомендація від досвідчених користувачів – Кока-Кола і Фанта можуть залишити свій відтінок на світлих елементах чайника. Кращий вибір в такому випадку – Спрайт. У ньому немає агресивних барвників, і внутрішня поверхня посудини залишиться в своєму рідному кольорі.

  • Картопляні і яблучні очистки.

Дивно, але очистити електрочайник і повернути йому колишню сяючу поверхню можна за допомогою ось таких підручних матеріалів. Це самий екологічний і щадний спосіб, який здатний розчинити тільки тоненький шар накипу. Перед застосуванням очистки з картоплі чи яблук потрібно добре відмити від бруду. Потім помістити їх усередину чайника, залити водою і закип’ятити. Залишити на 2-3 години, щоб хімічні елементи, які є в складі очисток, вивільнилися і розщепили накопичені відкладення солей і металів на стінках і днищі чайника. Після видалення накипу з чайника його потрібно добре промити водою.

  • Розсіл або маринад від консервації.

Концентрація оцту або лимонної кислоти в розсолах і маринадах якраз підходить для дбайливого, але ефективного розчинення відкладень на металевих, скляних і пластикових поверхнях. З їх допомогою прибрати накип в електрочайнику не складе великих труднощів. Процедура така – залити рідину всередину ємності, нагріти до бурхливого кипіння, залишити вистигати. При необхідності можна повторити все спочатку.

Маринад і розсіл – універсальний спосіб боротьби з вапняним і соляним нальотом всередині чайників. Він на «ура» справляється з іржею, повертаючи металевим деталям і нагрівальним елементам первісний блиск. Тільки не забудьте перед початком процедури витягнути з розсолу кріп та інші спеції. У чищенні чайника вони не помічники.

Сучасні засоби – хімічні способи боротьби з накипом

Альтернатива народним способам – сучасна побутова хімія, яка прибирає накип в чайнику за лічені хвилини. За ефективністю такі покупні очисники прирівнюються до оцту або лимонної кислоти.

Найпопулярніші засоби «Антинакип» і «Антикіпін». Користуватися такими засобами дуже просто – вказана в інструкції кількість порошку засипається в чайник і заливається водою. Далі отриману рідину доводять до кипіння і виливають. Промивання ємності після такої агресивної хімічної речовини повинно бути ретельним.

Але побутова хімія, незважаючи на свою популярність, має недоліки. Наприклад, деякі засоби для чищення небезпечні для здоров’я людини. Якщо вони потраплять в шлунок через недобре промитий чайник після процедури очищення, організм може постраждати серйозно.

На жаль, не завжди заявлена ​​виробником результативність відповідає дійсності. Багато очищаючих засобів не проходять перевірку першим чищенням, їх результат залишає бажати кращого.

Як прибрати накип з металевого чайника?

Для металевих ємностей застосовують класику жанру – 9% оцет. З його допомогою видалити накип у чайнику дуже легко і просто. Для цього вам знадобиться 100мл такого оцту і 1л води. Запах, звичайно, вийде різкуватий, зате ефект безвідмовний.

А тепер покроковий алгоритм позбавлення від накипу в чайнику з металу:

  • з’єднати в посудині воду і оцет;
  • нагрівати отриманий розчин на маленькому вогні, щоб він встиг «увібрати» в себе повністю весь шар нальоту;
  • після закипання вимкнути чайник, щоб розчин ще деякий час діяв;
  • гарненько відмити всі відкладення, обполоснути ємність під проточною водою.

Якщо з одного разу очистити чайник від накипу оцтом повністю не вдалося, повторіть маніпуляцію ще раз. Перед застосуванням необхідно кілька разів закип’ятити чайник і вилити воду, щоб прибрати неприємний запах оцту.

Другий спосіб – позбутися накипу в чайнику металевому або емальованому за допомогою соди. Принцип дії схожий з лимонною кислотою, тільки такі посудини кип’ятити на плиті доведеться не менше 20-30 хвилин. Як тільки ви побачите результат, окріп вилити, а сам чайник кілька разів обполоснути водою, щоб змити зі стінок всі залишки соди.

Незалежно від того, яким способом ви збираєтеся очистити накип в чайнику, озбройтеся м’якою мочалкою, щоб під час видалення залишків нальоту на дні і в важкодоступних місцях не подряпати внутрішню поверхню самої ємності. І, звичайно ж, ретельне промивання з подальшим кип’ятінням порції води. Легковажити такими рекомендаціями не варто – це убезпечить ваш організм від негативного впливу агресивних кислот, лугів та інших хімічних речовин.

Додати комментар